De fascia
De fascia lopen door het hele menselijke lichaam en worden gezien als een omhullend en verbindend, fijnmazig en taai, driedimensionaal netwerk. Alle fascia zijn in zekere zin met elkaar verbonden. Zo stabiliseren de fascia het lichaam in statische staande houdingen en dynamische bewegingen tegen de zwaartekracht – of je nu staat, zit of ligt. Ze houden het lichaam rechtop en alle organen op hun plek.

Tensegrity Modell
Dit kan worden uitgelegd aan de hand van het Tensegrity-model uit de architectuur. Bij dit model worden vaste elementen over het evenwicht van spanningskrachten samengehouden en gestabiliseerd. In het voorbeeld van het lichaam vormen de botten de vaste elementen die als het ware vrij zweven in het onder spanning staande fascianetwerk.

Gesneden Grapefruit
Bij een rauw stuk vlees zijn de fascia de witte vliezen rondom en in het vlees. Bij planten, zoals sinaasappels en grapefruits, zijn ze ook zo te herkennen. Ook hier vormen en scheiden de vliesjes het vruchtvlees.
De 3 lagen van de fasciae
De fascia van het lichaam worden ingedeeld in drie lagen: de onderhuidse, de diepe en de verbindende laag.
Onderhuidse laag
De onderhuidse fascialaag bevindt zich vlak onder de huid en bestaat uit een dicht netwerk van elastische vezels en is dan ook erg elastisch. De onderhuidse laag omhult het hele lichaam en dient als een soort ‘communicatiesysteem’. Er lopen lymfevaten en bloedvaten doorheen en ook zenuwbanen en klieren. Daarnaast werkt deze laag als een soort schokdemper.
Diepe laag
De diepe fascialaag omgeeft en loopt door spieren, pezen, banden, botten, gewrichten, zenuwbanen en bloedvaten. Deze laag bevat veel collagene vezels en is daardoor bijzonder trekvast is en weinig elastisch. Er bestaan afzonderlijke namen voor de individuele fascia, zoals die van het spierstelsel:
- Epimysium: omhult de hele spier
- Perimysium: omhult afzonderlijke spierbundels
- Endomysium: omhult afzonderlijke spiervezels
De diepe laag bevat veel receptoren die gespecialiseerd zijn in bepaalde prikkels. Dat maakt dat het fascianetwerk het grootste zintuig van de mens is.
Verbindende laag
De verbindende fascialaag zorgt dat inwendige organen op hun plek blijven zitten. Deze laag is ook minder rekbaar, de spanning moet nagenoeg gelijk blijven om de organen stabiel te houden. De verbindende laag omhult bijv. de hersenen en het ruggenmerg met de hersenvliezen, het hart met het hartzakje en de longen met het longvlies.

