Wat zijn fascia?
Het bindweefsel dat om al onze spieren, botten, organen en gewrichten heen geweven is, noemen we fascia. Het fascia zorgt ervoor dat al deze onderdelen van het lichaam met elkaar verbonden zijn. De fascia zorgen voor steun aan het lichaam en dat de structuren in het lichaam soepel langs elkaar kunnen bewegen.
Door bijvoorbeeld een blessure, een operatie of bestraling kan de samenhang, die fascia binnen het lichaam creëren, verstoord raken. Deze verstoring zorgt voor een verkleving van het fascia. Daarnaast kunnen fascia reageren op onze psychische gesteldheid. Zo kan de fascia gespannen zijn, wanneer je continu veel stress ervaart.
Een fasciaverkleving of een te hoge mate van gespannenheid van de fascia leidt vaak tot pijnklachten.


Zo werkt fasciatherapie
Fasciatherapie is een vorm therapie waarmee de fascia in jouw lichaam weer worden ‘losgemaakt’. Dit maakt dat de pijn, stijfheid of bewegingsbeperking waar je last van had, vermindert of verdwijnt.
Fasciatherapie wordt voor meerdere klachten ingezet, bijvoorbeeld bij:
- (Sport)blessures
- Pijnklachten, veelal rug- en nekklachten, spierpijn, gewrichtspijn
- Stressproblemen die een negatieve uitwerking hebben op het lichaam
- Depressie of burn-out
De fasciatherapie bestaat uit een behandeling met fasciatechnieken. Dit zijn speciale handgrepen die de verklevingen of te gespannen gedeelten van de fascia losmaken. Je kunt het vergelijken met een soort massage, echter zijn de handgrepen veel trager en subtieler. Zo houdt ik mijn handen veel stiller en zijn de bewegingen veel langzamer en zeer gecontroleerd. De handgrepen worden zo toegepast, dat ik kan voelen hoe de structuur die ik behandel reageert op de behandeling.